zondag 13 november 2011

Data virtualisatie met Composite

Filmpje van Composite over het combineren van databronnen voor het realiseren van een BI rapportage.

4 opmerkingen:

 1. Prachtig spul hè? Composite Software. Ik ken nog geen gebruikers in Nederland, maar zou er graag implementaties mee doen. Lijkt me een perfecte oplossing voor realtime informatiebehoeften.

  Groet mavawa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marc,
   Ik zie dat je nog steeds werkt bij INterAccess.

   Jij kent me vast niet meer, maar ik heb ook 15 jaar geleden een paar jaar gewerkt bij CENS in Gouda.

   Ik vind dit ook interessant voor RealTime Warehousing

   Wat vind je van IBM Cognos 10 . Daar zit ook integratie en REaltime in. Heb je daar al mee gewerkt

   Verwijderen
  2. Dag Aad,

   Je naam en gezicht herken ik nog wel, 't is ook maar 15 jaar geleden ;)

   Een van de mooie aspecten van data virtualisatie is dat het meerdere usecases dient. Een daarvan is een virtueel data warehouse. In welke mate de data realtime is, hangt af van de ingestelde caching (per view), en van de snelheid van de onderliggende databron(nen).

   IBM Cognos 10 zie ik meer als BI-suite dan als data virtualisatie platform (op de component Virtual View Manager na, maar da's een gesloten OEM-versie van Composite). Het sterke punt van een tools als Composite Information Server en Denodo Platform is dat het open metadata-interfaces heeft naar de dataconsumerende applicaties.

   Deze openheid kent meerdere interfaces: zodat zowel SQL-gebaseerde applicaties (bijvoorbeeld BI-suites als IBM Cognos, maar ook bijvoorbeeld Microsoft Excel) als webservice gebaseerde applicaties hieraan kunnen koppelen.

   Bij platforms als IBM Cognos is de metadata doorgaans niet open (denk aan de Framework Manager packages) en dus niet deelbaar met andere datavragende applicaties.

   In een steeds meer veranderende wereld waarin ook de IT-tooling verandert, wordt het aspect van wendbaarheid (agile) steeds belandrijker en data virtualisatie technologie zoals dat van Composite maakt dat mogelijk.

   Verwijderen
 2. Doet me denken aan een ander issue dat ´Cloud´ met zich mee zal brengen voor bedrijven; De integratie van belangrijke systemen, niet enkel in een report, maar daadwerkelijke integratie. Zowel tussen applicaties die allemaal in een cloud verblijven, maar ook voor SaaS/Cloud applicaties met je eigen (BI?)-applicatie on premise.

  Zie:
  http://www-01.ibm.com/software/integration/cast-iron-cloud-integration/

  BeantwoordenVerwijderen